Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe aan wal komt. Maar hoe Hollands en hoe nieuw zijn die maatjesharingen eigenlijk?
In 2013 visten de enige twee overgebleven Nederlandse haringtrawlers – de Wiron 5 en de Wiron 6 – voor de laatste keer op maatjesharing. Daarmee verdween ook de échte Hollandse Nieuwe. Tegenwoordig komt de vis per koelwagen uit Denemarken, Noorwegen en Schotland. De geschiedenis vertelt ons waarom.
Buitenlandse koop
Door overbevissing stelde de regering in 1977 een vangstverbod op haring in de Noordzee in. Er mocht niet of nauwelijks op Noordzeeharing gevist worden. Maar de Nederlandse vishandelaren wisten de maatjes wel ergens anders vandaan te halen. Ze kochten de haring van Deense, Noorse en Schotse vissers – het Skagerrak, het Kattegat en de Hebriden vielen buiten het vangstverbod.
Toen de Noordzee in 1983 weer openging voor de haringvissers, bleven de Nederlandse vishandelaren de buitenlandse haring kopen en verwerken. De kwaliteit was uitstekend. De Nederlandse haringvissers hielden het nog een paar jaar vol, maar konden het door de hoge kosten niet meer tegen de Deense, Noorse en Schotse concurrentie opboksen.
Maagdenharing
Alleen haring die tussen half mei en juli gevangen wordt, heeft het goede biologische stadium om maatjesharing van te maken. Hij heeft zich dan voldoende volgegeten met plankton, en heeft dat jaar nog niet gepaaid. Dat laatste verklaart meteen de naam maatjesharing – maatje is een verbastering van maagdje.
Een maatjesharing is pas een echte maatjesharing als hij een vetpercentage van zestien procent of meer heeft, en op de Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Maar wat maakt een maatjesharing nou een Hollandse Nieuwe? In principe is het één en hetzelfde visje. Het verschil zit hem hierin: volgens de wet mag maatjesharing alleen als Hollandse Nieuwe verkocht worden vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september. Mits hij in dat verkoopjaar gevangen is. Daarna is alleen de naam maatjesharing nog toegestaan.
Jaarproduct
Dit betekent niet dat de haring na september minder goed is. Door moderne vriestechnieken is de haring het hele jaar door verkrijgbaar en is hij van dezelfde kwaliteit als de eerste jonge haring van het seizoen. Daarom luistert het bepalen van de startdatum van het haringseizoen ook zo nauw – we moeten een heel jaar doen met de scholen haring die de vissers in zes weken tijd in hun ringnetten vangen. De vissers nemen regelmatig monsters en wanneer zij vaststellen dat de vangst kwalitatief niet voldoet, openen ze hun netten en laten ze de haring gaan.
De vriezer in
In Nederland is het wettelijk verplicht om alle haring voor consumptie eerst in te vriezen. In 1900 werd de parasite haringworm ontdekt die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. Dit was een verontrustend probleem voor de haringhandel met slechts één oplossing: invriezen die vis.
Voordat de haring in een vrieshuis belandt, ondergaat hij een heel traject. In de meeste gevallen wordt de versgevangen haring in gekoeld zeewater in het scheepsruim bewaard en aan wal gekaakt. Kaken is het verwijderen van de kieuwen, de ingewanden en de keel van de haring – een klusje dat vandaag de dag steeds vaker door computergestuurde kaakrobots geklaard wordt. De vis kan zo goed ontbloeden, met blank vlees als resultaat. Niet alle ingewanden worden verwijderd. De rezel, een sliertvormig orgaan dat spijsverteringsenzymen aanmaakt, blijft in de vis. Na de dood van de haring verandert het enzym de eiwitten van de vis, waardoor de bijzondere rijping op gang komt. Menig haringexpert zal het beamen: zonder rezel krijgt de haring niet zijn hoogst eigen malsheid en aroma.
De gekaakte haring wordt gesorteerd op grootte (28-ers zijn vrij groot, 40-ers vrij klein) en gaan in plastic zes-literemmertjes. Daar gaat schone pekel op met een zoutgehalte dat wordt bepaald door de vetheid en de grootte van de haring, de temperatuur van de vis en de smaak van de afnemers. De emmertjes moeten een etmaal rijpen en gaan dan met pekel en al de vriezer in, en blijven daar tot ze naar de klanten gaan.
Dit alles bepaalt de smaak van onze oh zo geliefde Hollandse Nieuwe. Ofwel, diepvriesmaatjesharing uit Denemarken, Noorwegen of Schotland. Maar dat maakt het feest er niet minder om.
(bron: Kokswereld)
Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit gekookte rijst en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Maar deze sushi is extra lekker, want hierin zit de visoort haring! Van deze sushi krijg je geen genoeg
Ingrediënten
- 2 zoute haringen (Hollandse nieuwe)
- 500 g sushirijst
- 6 el rijstazijn
- 4 tl suiker
- ½ komkommer en/of 1 avocado
- 4 norivellen
wasabipasta
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de rijstazijn met de suiker en 2 tl zout tot de suiker is opgelost. Spreid de rijst uit op een schaal. Besprenkel met de rijstazijn en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verdeel intussen de haringen in 4 helften en snijd ze in de lengte door zodat 8 repen ontstaan. Halveer de avocado, wip de pit eruit en verwijder de schil. Snijd de avocado en ook de komkommer in repen van gelijke grootte als de haring.
- Wikkel een bamboematje in vershoudfolie. Leg er een norivel op. Verdeel met vochtige handen ¼ van de rijst over het norivel. Laat 2 cm aan de bovenzijde vrij. Druk de rijst iets aan. Leg op 4 cm van de onderzijde over de hele breedte 2 repen haring naast elkaar. Leg er repen avocado of komkommer op. Strijk langs de bovenzijde een dunne laag wasabi (pas op: wasabi is heet!).
- Rol met het bamboematje vanaf de onderzijde de sushi strak op. Bewaar de sushirol eventueel tot gebruik in de koelkast. Snijd de rol met een nat scherp mes in plakken van 2 cm. Maak op dezelfde manier met de rest van de ingrediënten nog 3 rollen. Serveer de sushi met extra wasabi, sojasaus en naar wens wat ingelegde gember. Geef er eetstokjes bij.
Bron: visrecepten.nl
Haring zoals je hem nog nooit geproefd hebt. Dit recept is speciaal ontwikkeld voor de campagne Haring Nieuwe Stijl. Je kent de panini wel met tomaat en pesto. Voor de liefhebbers van een vettig visje is deze panini met haring een lekkere ontdekking!
Ingrediënten
- 4 haringen
- 4 panini’s om af te bakken
- 1 rode ui
- 12 zongedroogde tomaatjes
- zakje mesclun sla
- 1,5 dl mayonaise
- ——————-
- Voor de pesto:
- 1 bos basilicum
- 1 knoflook
- 40 gr geroosterde pijnboompitten
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 el olijfolie
peper en zout
Bereiding
- Pluk de blaadjes basilicum en meng alle pesto-ingrediënten tot een gladde pesto. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een vijzel.
- Roer de pesto door de mayonaise.
- Bak de broodjes af in de oven.
- Besmeer de broodjes met de pesto en leg daar lekker veel sla bovenop.
- Leg nu twee halve haringen op het broodje.
- Snijd de rode ui in ringen en de tomaatjes doormidden.
- Verdeel dit over de broodjes. Schep eventueel nog wat extra pesto over de sla en genieten maar!
Bron:visrecpten.nl
.
We kennen ze allemaal de trendy poké bowls met veel groente en zalm of tonijn. Foodie Miljuschka maakte voor ons deze heerlijke Herring Hawaii Style-versie met haring en bloemkoolrijst. Lekker, gezond en supermakkelijk
Ingrediënten
- 3 haringfilets, in stukjes
- 400 g bloemkoolrijst
- ½ komkommer, in stukjes
- 1 gekookte biet, in blokjes
- 1 avocado, in blokjes of maak er een roosje van
- Dressing:
- 3 el mayonaise
- 1 el crème fraîche
- 2 el sweet chilisaus
Peper en zout naar smaak
bereiding
- Neem twee mooie kommen en verdeel hierover de bloemkoolrijst.
- Verdeel vervolgens de komkommer, de bietenblokjes en de avocado over de bowl en eindig met de verse haring.
- Maak de dressing door de mayonaise te mengen met de crème fraîche en de chilisaus en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de poké bowl met de dressing.
Bron:visrecepten.nl
Haring is een visje dat je niet heel lang vers kunt houden. Heb je een pakje geopend, maar houd je over? Dan is marineren perfect om het viste een paar dagen langer te bewaren. Behalve heel handig, is dit recept ook nog eens heel lekker
- 500 g Hollandse Nieuwe
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 g suiker
- 1 tl mosterdzaad
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 3 laurierbladeren
- 3 kruidnagels
- 1 citroen, in schijfjes
- 1 rode ui, in schijfjes
- 1 teen knoflook, gepeld
- Breng suiker, azijn en 250 ml water aan de kook. Voeg de laurierbladeren, kruidnagels, mosterdzaden en peperkorrels toe. Laat 5 minuten pruttelen en vervolgens afkoelen.
- Doe de Hollandse Nieuwe met de ui, citroenschijfjes en knoflook als laagjes in een grote glazen pot en voeg het suiker-azijn mengsel toe. Sluit de pot goed af.
- De haring kan zo maximaal een maand lang in de koelkast worden bewaard.
Bron:visrecepten.nl
In een handomdraai een verrassend voorgerecht op tafel: deze simpele haringtartaar met friszure appel en roggebrood ziet er prachtig uit én smaakt heerlijk
Ingrediënten
- 4 Hollandse Nieuwe
- 4 sneetjes roggebrood
- 2 Granny Smith appels
- bosuitjes
- 1 bakje tuinkers
- geschaafde komkommer
- versgemalen peper
- Verwijder de staartjes van de haring.
- Hak de vis in kleine stukjes en schep de fijngesneden bosui erdoorheen. Breng op smaak met versgemalen peper.
- Snijd de appel in kleine blokjes en meng deze met de gehakte haring.
- Steek met een ring mooie rondjes uit stevig roggebrood. Vul de ring daarna af met het haringmengsel en druk lichtjes aan.
- Verwijder nu de ring voorzichtig en garner met een komkommerkrul en verse tuinkers.
Bron: visrecepten.nl
